Gitaarservice in Doetinchem – de Achterhoek

Hieronder zie je een overzicht van voorkomende werkzaamheden. Het is onmogelijk om hier volledig te zijn. Als je een uitdaging of wens hebt die er niet tussen staat ben je van harte welkom om geheel vrijblijvend te bellen of langs te komen voor een persoonlijk advies.

  • Gitaren afstellen
  • Onderhoudsbeurten
  • Werk aan fretten en fretboard
  • Werk aan kam of brug
  • Lakbeschadigingen en breuken
  • Reparatie, vervanging en aanpassing van electronica
  • Restauraties en custom projecten

Gitaren afstellen

Akoestische gitaar: eerst beoordeel ik de gitaar en hals in het algemeen, ook de fretten. Dan check ik de relief van de hals en stel die goed in. Vervolgens optimaliseer ik de kam en pas indien nodig de brug aan om de gewenste actie te krijgen.

Aanvullend bij een elektrische gitaar: ingeval van zadels per snaar of per twee snaren stel ik die af op de radius van het fretboard, een eventuele Tremolo balanceer ik uit. Daarna intoneer ik snaar voor snaar zodat elke snaar overal op het fretboard toonzuiver is. Tenslotte stel ik de pickups zo af dat ze zich in de “sweet spot” van de toon bevinden en stel ze qua outputvolume op elkaar af.

Werk aan fretten en fretboard

Werk aan de fretten kan bestaan uit een of enkele frets bijwerken tot een fretdress (bestaande frets vlakken, crownen en polijsten) of een complete fretjob (de frets vervangen door nieuwe frets, het fretboard repareren waar nodig en de frets dressen).

Als de frets van een gitaar goed zijn kun je de gitaar heel nauwkeurig afstellen, speelt hij licht en zijn er nergens “dode” plekken of gedempte tonen. Na een fretdress of fretjob krijg ik vaak te horen dat de gitaar nog nooit zo heeft geklonken of gespeeld.

Werk aan kam of brug

Een goede kam en brug zijn naast een rechte hals de basisvoorwaarden voor een goede afstelling van de gitaar. Als een kamgroef te laag of breed is kan de open snaar bijvoorbeeld gaan buzzen. Soms zitten de groeven voor de lage of hoge E-snaar te dicht bij de rand van het fretboard en rolt de snaar onder het spelen als het ware van de fret af. De brug is essentieel voor de afstelling van de actie en de toonzuiverheid van de gitaar over de gehele hals.

Soms zijn werkzaamheden aan de kam of brug nodig omdat de gitaar al heel lang bespeeld is en slijtage vertoont. Maar zelfs bij heel veel nieuwe, ook duurdere, gitaren zie je dat ze vanuit de fabriek niet voldoende tijd hebben besteed aan het optimaal afwerken van de kam of brug. De gitaar speelt dan niet lekker en hij nodigt niet uit tot spelen. Als de oorzaak daarvan kam of brug gerelateerd is zul je na vervanging of aanpassing je gitaar niet meer herkennen. Lees de reviews maar eens na dan zie je meteen wat ik bedoel.

Repareren van lakbeschadigingen

Als een gitaar beschadigd is blijft dat vaak je blik trekken, voelt dat niet lekker en op het moment dat je hem wilt verkopen is de gitaar een stuk minder waard. Mensen willen een hele gitaar die er gaaf uitziet. Soms is de lak beschadigd geraakt door een stoot of val, ook kom ik wel eens gitaren met Nitrocellulose lak tegen die te lang in een steun met weekmakers hebben gehangen of gestaan, waardoor de lak lelijk aangevreten is.

Reparaties aan lakwerk zijn een specialisme. Na een geslaagde reparatie ziet de plek er weer als nieuw uit, of op zijn minst als normaal onderdeel van de rest van de lak en heeft de gitaar weer zijn volle waarde.

Een gebroken gitaarhals, headstock of een scheur of gat in de body van de gitaar repareren

Ik kom met regelmaat een gebroken hals of een scheur of gat in de body tegen. De gitaar is gevallen of ergens net onder de verkeerde hoek tegen aan gestoten. In de meeste gevallen zijn dit soort beschadigingen prima te repareren en weer netjes af te werken.

Repareren, vervangen en aanpassen van electronica of hardware

Door gebruik slijt alles. Potmeters kunnen door de jaren gaan kraken, schakelaars kunnen slechter contact gaan maken en output jacks evenzo. Soms wordt een soldeerverbinding slecht of ontstaat een breukje in een draad. Al deze dingen zijn prima te repareren en indien nodig is een onderdeel goed te vervangen.

Soms is het heel nuttig om een elektrische gitaar van binnen te “shielden” met koperfolie om zo de gitaar af te schermen tegen storingen van stralingen of magnetisme.

Veel gitaristen vinden het ook leuk om dingen uit te proberen met de schakelingen en zo meer variatie in sound of juist een heel specifieke sound te krijgen. Ik puzzel dat graag met je uit. Ik kan de aanpassingen voor je doen of je kunt met het advies zelf aan de slag. Natuurlijk ben ik benieuwd naar het resultaat.

Restauratie en custom projecten

Met regelmaat wordt ik gevraagd om restauratie werkzaamheden uit te voeren, bijvoorbeeld van een fretboard, body of een hele gitaar.

Daarnaast is er een heel breed scala aan custom projecten mogelijk zoals het inbouwen van een pre-amp in een akoestische gitaar, het opbouwen van een synthesizer en allerlei aanpassingen aan de hardware of constructie van een gitaar.

Unieke en oude gitaren herstellen vind ik prachtig, zoals bijvoorbeeld deze volledig vervormde en opengebarsten EKO Jazzgitaar uit 1961, waar een Mahony steunbalk als basis nodig is om de gitaar weer in de originele vorm en op sterkte te krijgen.